Preskoči na glavni sadržaj

(Jadranka) Grabar - Kitarović

Igrokaz

Kad zvijer ugleda smrt pred vratima povlači se u kut i postaje deseterostruko opasnija nego li je bila. Partiji se situacija izmakla iz ruke. Odlaskom Perkovića i Mustaća na privremeni rad u Njemačku počelo se tresti brdo Jerihon i sve se manje sigurnosti u njegovu podnožju. Ne zna se naime, s kojom silinom će eruptirati ali se zna da hoće.
UDBA nije naša sudba
Ulazi se u arhiv SKH za koji se govorilo da je nedodirljiv punih 30 godina. Inicijativa UIO nemilo je uzdrmala ukupnu političku uspavanost i dala im do znanja da narod nije stoka sitnog zuba. Nesposobne vladajuće ljušture u nastojanju da rasprodaju posljednji komad žile kucavice izazivaju narod sa cijelim nizom usiljenih referendum kako bi se država spasila od uljza.  Predsjedniki izbori su pred vratima i sve je izglednije da će zvijer biti zbačena. Unatoč svim nedaćama koje su prouzročili ovom narodu, oni se ne predaju i kreću u očajničku borbu kako bi zadržali poziciju vlasti, prvenstveno kroz instituciju predsjednika države. Jesu li dakle protukandidati svjesni svoje uloge? Jesu li svjesni da su krenuli u smrtnu borbu koja će sa sobom povući lavinu zle krvi a sa kojom se valja junački sukobiti. Počelo je. Sretan sam da imam gdje napisati ono što mislim i uključiti se u sukob sa bezličnim sinovima jednako kao i 90-te. Osjećam da nam se brojka povećava. Toga je svjestan i Josipović. Jesu li toga svjesni  Kolinda i Milan?
Juneća PAŠTETA
Kampanja se zakotrljala poprilično nošalantno i gotovo nezainteresirano prije nekih pet mjeseci. Predsjednik tada nije razgovarao sa prvim čovjekom vlade pa se potrudio sam osmišljavati svoju kampanju. Prvi korak je bilo kopiranje svog mudrog prethodnika Stipe. Bože moj koja li je to razina ako se ne umije bolje? Po uzoru na jučerašnju "paštetu" ovaj je proklamirao projekt "barbika". Ovo me i ne bi smetao da ne odražava njegov stav i mišljenje kako je cjelokupan narod glupav i da će ga ponovo na isti način preveslati. Gore od toga bi moglo biti da je on u svom sagledavanju situacije doista imao pravo. Kolindini nastupi su toliko nepotpuni, nejasni, nerazložni i bezciljni da se promatrač jednostavno mora zapitati što se to događa. Narod želi promjenu. Želi predsjednicu ili predsjednika koji će biti budan/na. Ali, ovdje očito nešto zapinje. 

Balvan revolucija


U važnost da se sruši predsjednika jugoslavena morala bi se uključiti sva snaga HDZ-a i onih koji joj daju potporu. Voditelj kampanje, ako je suditi po Kolindinim nastupima je ispucao sve streljivo u prvih pet dana obrambenih aktivnosti.
Podzemljaci
Sa druge strane gledamo koga je Josipović uzeo za voditeljicu svoje kampanje. Tamara Obradović-Mazal, žena koja je prošla i sito i rašeto. Od ministarstava za vrijeme HDZ-a do savjetnice srbijanskom predsjedniku Ivici Dačiću i konačno za voditelja izborne kampanje čovjeka koji se već na desetke puta osvjedočio kao jugoslaven a ne kao Hrvat. Na Kolindin "lagani" nastup na HTV-u jedva da se reagiralo. Ja ne znam, možda bi, ako bude, teško pitanje,... itd.,   ja postavljam pitanje voditelju - znaš li čovječe išta bolje. Ovdje se više ne radi o HDZ-u ili Kolindi, ovdje se radi o Hrvatskoj. Doktore Kovaču znaš li što hoćeš za Boga miloga?  Misliš li da si u literalnoj sekciji ili u ratnoj zoni? Ovdje normalnima adrenalin na uši treba izbijati a ti ako im ga ne znaš na to natjerati, bježi. Bježi, trebamo drugu glavu. Misliš li da je ovaj narod zadovoljan sa drugim krugom. NE! Ne trebamo drugi krug u kojem će se boriti barbika i Josipović. Trebamo drugi krug u kojem će se sukobiti  Klinda Grabar-Kitarović i Milan Kujundžić. To želimo i tada ćemo znati da su ovi izbori narodna pobjeda a ne bal vampira. 

Neće proći

Izjava koja je procurila iz HDZ-a da nisu zadovoljni sa nastupima svoje kandidatkinje nije dobronamjerna primjedba. To je zapravo još jedan balvan Kolindi pod noge. Ako niste zadovoljni zašto  ne mijenjate taktiku, zašto ne mijenjate bioritam?  Ne, ja vam gospodo ne vjerujem. ovo što radite jest namjerno. Jadranka je svojevremeno bila potpuno svjesna svoje zadaće - da Mesić dođe na vlast, a vi ste Kolindu uvjerili u pobjedu i sada joj namjerno podmećete.
Smrt fašizmi - k.... komunizmu
Čega li se bojite? Jasno, spektakularno hapšenje Milana Bandića je jasno upozorenje da bi još neki mogli zaplivati prema Remetincu ako se usudite rušiti dogovore. Pa red je da svaki ima dva mandata, zar ne? Zato se eto i spominje HAC, ponovno se provlači ime Božidara Kalmete i njegova novčara Livakovića, udara se po zvonima HDZ-ovih gradonačelnika kao da se nešto želi kazati. Ne shvaćate? Ja ću vam reći. Oteli ste nam ideju, oteli ste nam nadu, oteli ste nam HDZ, oteli ste nam ponos i sad nam otimate slobodu i državu. 

No pasaran! Ne, zasigurno neće. Ovaj put imamo kandidata s kojim ne vjerujemo u vašu dobru volju. Idemo u pobjedu sa dr. Milanom Kujundžićem nakon čega bi mogli neke poslati i na besplatni psihijatrijski. 
SMRT SVAKOJ JUGOSLAVIJI!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

"Dragi antifašisti"

"Dragi antifašisti", neka vam je sretan vaš prokleti dan "antifašizma"! Jutrom vam se budila sjećanja na "čast" koju ste po nadahnuću velikog vođe izvršavali a u zahvalu od njega dobivali tek ozareni smiješak pobjednika. I sjetili se tako svakog svoga dana i noći kojeg podijeliste sa svojim narodom zatečenim po svojim kućama, crkvama, bolnicama, poljima i gdje god ste ih sustizali. Pletenice djevojaka koje ste žive  zatrpali u Barbarin rov Jutarnja vam kava otvarala vidike savjesti i kroz nju, tu malu crnu kavicu, gledali u dubine nebrojenih jama u koje ste bacali tolika Božija stvorenja i to samo zato jer se Boga svoga ne odrekoše, jer ljubljaše svoju Domovinu i ne pristajaše uz bolesnu ćud  vašeg bozboštva.  Sjećanja vam kava vraćala na silovane djevojke i majke, mučene očeve i sinove kojima ste posljednji put gledali u oči kada ste im pucali u glave. Ubili ste ga jer se molio za vaše duše Kad god ustajali iza svoga stola i pogled

ANTO, skini kapu!

Anto, skini kapu! Antifašizam Smrt je odnosila svoj danak i noću i danju. Gledali  smo je u oči već danima i u očaju je iščekivali kao da će nam s njom naše muke prestati. Osjećao sam da tu više nema nade. Jedino što mi se vrtilo po glavi je misao da nikad više neću ugledati ćaću i mater i najmlađeg brata. Majko moja mila što nam to rade – budila su me pitanja iz trn u tren. Ovo nisu ljudi, ovo nije ni likom ni naličjem Bog stvarao. Ovo su djeca samoga Vraga. (Ovo je ulomak iz svjedočanstva jednog od dvadesetak nesretnika koji su preživjeli ulazak i izlazak iz antifašističkog pakla) Kada smo ušli u Hrvatsku, a bilo je to negdje iza 05 u jutarnjim satima, rekoše da se ponovno pregrupiramo jer ćemo u kolonu primiti još jednu skupinu od stotinjak bandita koji će nam praviti društvo. Zasukali smo svoje lijevo krilo kolone u kojoj je po mojoj slobodnoj procjeni bilo oko 3 500 – 5 000 ljudi i stali sa desne strane ceste. Čekali smo. Iz daljine se čula pucnjava. Činilo mi s

Pravac "Padre PIO" - I DIO

Pravac Padre PIO, pajdi bez premca Mislio sam da će i to biti još jedna klasična vidokolica. Sjedni u auto, malo zastani, zaviri ovamo, onamo, nešto snimi, dobro pojedi i baš me briga. Kad ono, ni po babi ni po stricu već po pajdinomu planu.   Mi krenuli k njemu, a on nas odveo na još važnija mjesta. Bilo nas je pet, tri jadna muška i dvije žene.  Manji smo dio karizmatske molitvene zajednice Novo rađanje. Pravac kretanja smo nazvali    Padre Pio.  Nekako nam je sjeo u srce i morali smo ga malo ćirnuti u Italiju. Brodom do Ancone. Ništa posebno. Valjaj se po nekakvim podmetačima, brodskim klupama i priželjkuj da što prije svane. I konačno, kad smo prebrodili Jadran, jutro nas probudi s pogledom na doista veliku morsku luku.  Nismo se  zadržavali. Sjednemo u našeg četverokotačnog magarca i krenemo dalje. Cilj je San Giovanno Rotondo.  Na autoputu malo više prometa nego na našem (kad su ljetne kolone). Putujemo i rekao bi da primjećujemo ono zbog čega se mi Hrvati možemo prilič